Hva koster en bobilforsikring? Priser 2025

En bobil er mer enn kun et kjøretøy og et transportmiddel som skal ta deg fra A til B. Bobilen er nærmest et hjem på hjul. Enten man bruker bobilforsikringen til helgeturer eller lange utenlandsreiser, er forsikring en nødvendighet.

For det første er ansvarsforsikringen lovpålagt og for det andre kan uhell bli svært kostbar uten en god forsikring.

Men hva koster egentlig bobilforsikring? Hva påvirker priser, og hvordan oppnår man en best mulig pris? I denne artikkelen vil vi se på alt som omhandler priser på bolbilforsikring.

Klokke ikon
Raskt og enkelt

La oss finne sammenlignbare tilbud for deg.

Tilbud ikon
Få gode tilbud

Leverandørene konkurrerer om å gi deg det beste tilbudet.

Smiley ikon
Gratis og uforpliktende

Tjenesten er gratis og helt uforpliktende å bruke.

Hvor mye koster en bobilforsikring?

Prisene på en bobilforsikring varierer stort sett fra 2500 kr til 17000 kr per år. Prisen avhenger i stor grad av forsikringstype og bobil, men kan også påvirkes av flere andre faktorer.

Tabellen nedenfor viser estimerte priser på en bobilforsikring basert på type forsikring og bobil.

Bobil Forsikringstype Forventet årlig pris
Bürstner 2010 Ansvar 2 500 – 3 500 kr
Hymer 2012 Delkasko 4 500 – 6 500 kr
Kabe Travel Master 2015 Kasko 8 000 – 11 000 kr
Carthago 2023 Toppkasko / Pluss 13 000 – 17 000 kr
Rapido 2017 Kasko + utvidet 9 500 – 13 000 kr
Sunlight 2020 Toppkasko m/tillegg 11 000 – 15 500 kr

Se også: Billigste bilforsikring.

Hva avgjør prisen på bobilforsikring?

Prisene på en bobilforsikring er fastsatt som en standard hos selskapene. Faktisk er det slik at prisene baserer seg på en rekke faktorer. Videre vil vi dele de fem viktigste faktorene for hva som avgjør prisen på en bobilforsikring.

Bobilens verdi og alder

Det første som forsikringsselskapene ser på når de skal sette prisen på en bobilforsikring er bobilens markedsverdi og produksjonsår. Jevnt over kan man si at jo dyrere (ofte nyere) en bobil er, desto høyere vil prisen på bobilforsikringen være.

Årsaken er enkel: Hvis det skjer en kollisjon, brannskade eller tyveri, så må forsikringsselskapet ut med mer penger for å reparere eller erstatte kjøretøyet som har høyere verdi.

Et eksempel på dette vil være at en ny bobil som koster over 1 million kroner gjerne vil koste et sted mellom 10 000,- og 15 000,- i året å forsikre med fullkasko, mens en eldre bobil (eksempelvis en 10-15 år gammel bobil) fort bare koster halvparten.

Det er uansett viktig å være klar over at dette ikke er en regel uten unntak. En eldre bobil som eksempelvis har høy risiko for fuktskader kan fort være dyrere å forsikre enn en helt ny bobil. Slike bobiler kan også få en dyrere pris, kan også være at erstatning ved fuktskader rett og slett faller bort fra dekningen.

En annen ting som kan drive opp bobilens verdi (og også prisen på forsikringen) er potensielt avansert tilleggsutstyr. Dette kan være solceller, satellittsystemer, integrerte hvitevarer og lignende.

Her vil det være viktig å opplyse forsikringsselskapet om at de skal dekke dette utstyret, men man må være klar over at det også øker prisen.

Bruksområde og geografisk dekning

Hvordan og i hvilket område du bruker bobilen vil også påvirke prisen på forsikringen i stor grad. En bobil som kun står parkert og ikke brukes utenfor Norge er naturligvis sjeldnere utsatt for skade enn de bobilene som kjører gjennom hele Europa store deler av året. Derfor vil forsikringsselskapene stille følgende spørsmål før man blir kunde:

  • Hvor ofte er bobilen i bruk?
  • Reiser du til utlandet med bobilen?
  • Lagrer du bobilen i garasjen om vinteren?
  • Brukes bobilen til utleie?

Svarene på alle disse spørsmålene er med på å bestemme prisen på bobilforsikringen. Hvis man eksempelvis reiser til utlandet (spesielt til Sør-Europa eller Øst-Europa) kan man forvente å måtte betale en høyere pris. I tillegg vil ikke alle forsikringsselskap dekke ulykker i noen spesielle land.

Et eksempel på dette er Gjensidige som ikke dekker skader i Russland, Hviterussland og Kosovo (Kilde, Gjensidige.no). Vi anbefaler derfor alltid å sjekke hvilke land som er dekket av forsikringen.

En annen faktor som påvirker prisen er bruksmønsteret ditt. Dersom du bruker bobilen hele året må du forvente å måtte betale mer for dekninger som gjelder hele året og inkluderer fuktskader og frostskader.

Dersom man drar mye på ferie, vil også behovet for dekning for alternativ overnatting ved ferieavbrudd melde seg. Dette vil også være med på å trekke opp prisen på forsikringen.

Årlig kjørelengde

Hvor mye du kjører med bobilen hvert år spiller også en stor rolle for prisen. Dette handler rett og slett om risiko. Jo mer tid man bruker på veiene, desto større er sjansen for at man skader bobilen.

Dette poenget gjelder uavhengig av om det er snakk om småskader som steinsprut eller store og alvorlige uhell som kollisjon eller velting.

Dette er årsaken til at forsikringsselskapene alltid vil be om å vite din forventede årlige kjørelengde, og deler de ofte opp i følgende intervaller:

  1. Under 7000 km per år.
  2. 7000-12 000 km per år.
  3. Over 12 000 km per år.

Kjørelengden du velger påvirker prisen direkte. En bobil som kun kjøres 6000 km i året vil alltid kunne få lavere pris enn en som kjører 20 000 km i året. Faktisk kan forskjellen være flere tusen kroner i året.

Vær likevel obs på at man alltid bør oppgi korrekt kjørelengde. Dersom man faller for fristelsen å oppgi for lavt antall kilometer og får en skade, vil man risikere å få redusert erstatning og i verste fall ingen erstatning.

Hvor man kjører kan også påvirke prisen. Kjører man kun i nabolaget sitt, eller skal man på langtur ute i Europa? Steder med større sannsynlighet for ulykke vil prises høyere enn steder med lav sannsynlighet for ulykker.

Bonus og skadehistorikk

Bonusen din vil følgelig også ha en stor påvirkning på prisen på bobilforsikringen din. Bonusen fungerer som en form for belønning for å ha kjørt uten skade over tid.

I Norge har man et bonussystem som løper helt opp til 75 %, hvor man typisk starter med 60 % og kan nå 75 % dersom man har kjørt skadefritt i 5-10 år. Dersom man har hyppige skader vil man få bonustap. Bonustap kan variere mellom 10 % og 30 % per skadesak.

På den måten er det enkelt å forstå at bonusen man har vil ha svært mye å si for hvilken pris man har på bobilforsikringen sin.

Et tips for å få høyest mulig bonus, raskest mulig, er å bytte forsikringsselskap oftere enn man tror. Selskapene vil nemlig ofte øke bonusen din raskere for å vinne kundeforholdet ditt, og det kan skille tusenvis årlig mellom en bonus på 50 % og 75 %.

Egenandel

Egenandelen er det beløpet man selv må betale når en skade har skjedd og man velger å benytte forsikringen for å dekke kostnaden.

Vanligvis ligger egenandelen på et sted mellom 2 000 kr og 10 000 kr per skade, men man kan velge nivået selv.

Noe som kan være lurt. Størrelsen på egenandelen har nemlig svært mye å si for den årlige prisen du betaler for bobilforsikringen. Dersom man velger en egenandel på 10 000 kr kontra 2000 kr vil man kunne spare flere tusen kroner i året.

Valg av egenandel handler for øvrig ikke bare om årlig forsikringspremie. Det handler også om hvor stor risiko man er villig til å ta.

Det er ikke sikkert at man har penger til å legge ut 10 000 kr i egenandel, og det er viktig at man kan dekke egenandelen i de tilfellene hvor skaden faktisk inntreffer. Det er nemlig ingen vits å forsikre bobilen sin dersom man ikke har penger til å selv dekke egenandelen.

En fordel som er verdt å sjekke er om noen av dine medlemskap har fordeler som reduserer egenandelen uten ekstra kostnad. En annen fordel som kan være verdt å sjekke er om forsikringsselskapet ditt tilbyr redusert egenandel på første skade hos deres nye kunder.

For å få best pris bør du alltid be om tilbud fra minst tre ulike forsikringsselskap før du bestiller bobilforsikringen (Foto: Santander)

Ulike dekninger

Og type dekning vil ha svært mye å si for prisen man får på bobilforsikringen. Herunder vil man kunne velge mellom: ansvarsforsikring, Delkasko, Kasko og Toppkasko.

La oss se nærmere på de ulike type dekningen og hvordan de påvirker hva bobilforsikringene koster.

Lovpålagt ansvarsforsikring

En ansvarsforsikring er den minste forsikringen man kan ha for kjøretøy i Norge. Faktisk er denne forsikringen lovpålagt og gjelder for alle registrerte kjøretøy i Norge. Dette vil følgelig også gjelde bobiler, uavhengig av om man bruker den daglig eller kun et par uker i året på sommerferie.

Prismessig er ansvarsforsikring den desidert rimeligste type forsikring. En årlig pris på ansvarsforsikring for bobiler starter gjerne på et sted mellom 2000 kr og 3500 kr, noe som kan være en fristende pris for mange bobileiere, spesielt de som ikke trenger en forsikring med bredere dekning.

Ansvarsforsikringen er utviklet for å beskytte andre, ikke deg selv. Det vil si at du får dekket kostnader som er tilknyttet skader på andre personer, kjøretøy eller eiendeler. Hvis man eksempelvis kjører på en annen bil, kjører ned et veiskilt eller forårsaker personskade på en fotgjenger så vil ansvarsforsikringen dekke en eventuell økonomisk erstatning.

Den vil for øvrig ikke dekke kostnader som følge av skade på egen bobil, verken ved tyveri, kollisjon, fuktskader, brannskader eller hærverk. På den måten kan man si at ansvarsforsikringen kun dekker andre og ikke deg selv.

Ansvarsforsikringen er den bobilforsikringen med lavest pris og den vil passe godt for eiere av eldre bobiler med lav markedsverdi. Dersom bobilen er verdt lite og gjerne også kjøres i korte perioder, kan det å velge en ansvarsforsikring være en fin måte å holde kostnadene lave på.

For øvrig bør man alltid ha i bakhodet at ansvarsforsikringen er svært begrenset og at man tar en stor økonomisk risiko ved å gjøre det slik.

Delkasko

Et naturlig steg opp på dekningsskalaen fra ansvarsforsikringen er en såkalt delkasko. Denne forsikringen gir deg en billig forsikring, men gir deg noe større dekning enn en ansvarsforsikring.

Dette gjør delkasko til et populært valg for flere bobileiere som eier bobiler med moderat verdi, eller for eiere som bruker bobilen sjeldent.

Prisen på en delkasko ligger ofte et sted mellom 4000 kr og 7000 kr per år, men vil avhenge av flere faktorer som eksempelvis bobilens alder, utstyr, verdi, egenandel og hvor langt man kjører hvert år.

Delkasko gir forsikringskunden dekning for alt det samme som ansvarsforsikringen gjør, men gir i tillegg dekning for skader som kommer som et resultat av brann, eksplosjon og tyveri.

I tillegg vil svært mange forsikringsselskap også dekke glasskader, som skader på bilens frontrute og sidevinduer ved steinsprut. Noen forsikringsselskap vil også inkludere veihjelp som kan være en svært god fordel hvis man plutselig står fast på veien.

Det delkaskoen sjeldent, eller aldri dekker, er skader som man selv er ansvarlig for. Dette være seg dersom man kolliderer, velter, kjører utenfor veien eller på andre måter forårsaker skader på bobilen som et resultat av egne handlinger.

Heller ikke hærverk eller parkeringsskader pleier å være inkludert for dem som har Delkasko.

En delkasko vil typisk passe for eiere av eldre bobiler med moderat verdi, eksempelvis i prisen mellom 200 000 kr og 500 000 kr, men som ønsker beskyttelse mot eksterne hendelser som brann og tyveri uten at de ønsker å betale for en kasko.

Delkasko kan være et bra valg for mange bobileiere og gir en balanse mellom lav pris og noe trygghet.

Kasko

En kaskoforsikring gir vesentlig bredere dekning enn både ansvar og delkasko. Dette er den klart mest populære forsikringstypen til verdifulle og/eller nye bobiler. Årsaken til dette er at den dekker de aller fleste situasjoner man kan havne i, også når en selv har skyld i skaden.

Når man har en kaskoforsikring vil man ikke bare få erstatning ved brann, tyveri og glasskader, men man får i tillegg dekket skader som skjer på egen bobil dersom man eksempelvis kolliderer, kjører utenfor veien eller blir utsatt for tyveri/hærverk.

I praksis betyr dette at både store og små skader dekkes, uavhengig av om man selv har vært lite observant og rygget inn i et tre eller mistet kontrollen på glatten.

Ettersom at kasko har god dekning gjør det forsikringstypen til et trygt valg for de som bruker bobilen jevnlig og ikke ønsker seg noen økonomiske overraskelser.

Man har ofte også inkludert veihjelp i hele Europa når man har en kaskoforsikring. Flere forsikringsselskap gir også tilgang på å få dekket leiebil mens bobilen er på verksted mot en liten økning i prisen.

Toppkasko

En såkalt toppkasko, superkasko, eller kasko pluss som det også kalles, er den mest omfattende dekningen som finnes for bobiler i Norge. Dette er forsikringen som man velger dersom man ønsker å være dekket mot aller meste og ikke ønsker å være bekymret for for økonomiske kostnader som kan skje ved skader, uhell eller tekniske problemer med bobilen.

Her er man dekket for det meste, også inkludert de lavere nivåene som ansvar, brann, tyveri, glasskader og andre skader på egen bobil, i tillegg til andre større skader som eksempelvis fuktskader som ofte bobileiere er bekymret for.

Det er ikke rart at fuktskader er årsak til bekymring etter som at fuktskader i vegger og gulv kan koste enorme summer å reparere.

I tillegg til fuktskader dekker også toppkasko som oftest maskinskader, som eksempelvis plutselig feil på motoren eller i girkassen. I tillegg vil forsikringen dekke fastmontert utstyr som eksempelvis, markiser, spikertelt, elektronikk og mer.

Flere av de tilgjengelige toppkaskoene på markedet dekker også tyveri av løse gjenstander fra bobilen.

I tillegg til alle de ovennevnte dekningene vil man ofte også få dekket ferieavbrudd med hotellovernatting dersom bobilen blir skadet mens man er på ferie. Man får ofte også dekket feilfylling av drivstoff og tap av bilnøkkel fra flere forsikringsselskap når man velger en såkalt toppkasko.

Med alle disse forsikringene så er det ikke rart at toppkasko er det dyreste alternativet man kan velge. En toppkasko til bobil koster vanligvis et sted mellom 11 000 kr og 17 000 kr per år, og kan i teorien også være svært mye høyere dersom man ønsker å forsikre luksuriøse bobiler.

Dette er en forsikring som kan passe godt for alle med en nyere (eller svært verdifull) bobil som gjerne bruker den mye i tillegg. Med denne forsikringen kan man virkelig feriere med ro i magen.

Slik får du bedre pris på bobilforsikringen

Følg tipsene som vi viser til nedenfor for å sikre deg best mulig pris på bobilforsikringen:

  1. Samle forsikringene dine: Flere av forsikringsselskapene i Norge tilbyr samlerabatt dersom du samler tre eller flere forsikringer hos selskapet.
  2. Installer sikkerhetstiltak: Man får rabatt dersom man installerer GPS-sporing, fuktalarm og alarmsystem i bobilen.
  3. Kjør skadefritt: Jo lenger man kjører skadefritt, desto høyere bonus får man.
  4. Velg riktig kjørelengde: Sørg for at du ikke betaler for kilometer som du ikke kjører. Juster årlig kjørelengde for å ikke betale for mye.
  5. Be om flere tilbud: Konkurransen mellom ulike forsikringsselskap er med på å påvirke prisingen. Be alltid om tilbud fra flere forsikringsselskap for å sikre den beste prisen de kan tilby.

Oppsummering: Så mye koster bobilforsikringen

  • En bobilforsikring koster vanligvis mellom kr 2500,- og kr 17 500,- per år.
  • Prisene avhenger av faktorer som alder, bosted, bruksmønster, type bobil, type dekning, årlig kjørelengde, valgt egenandel og opptjent bonus.
  • Ansvarsforsikring til en bobil koster vanligvis mellom kr 2000,- og kr 3500,- per år.
  • Delkasko til en bobil koster vanligvis mellom kr 4000,- og kr 7000,- per år.
  • Kasko og toppkasko kan koste hele veien fra kr 8000,- og opp mot kr 17 000,- per år.
  • Få best pris på bobilforsikringen ved å samle forsikringene, installere sikkerhetstiltak, tjene opp bonus, redusere kjørelengde og be om tilbud fra flere forsikringsselskap.

I denne artikkelen