Bonustap ved skade: Hva koster det egentlig?

Har du vært uheldig å skadet bilen eller er du bare nysgjerrig på hva et eventuelt bonustap faktisk koster? Vi skal vise deg alt du trenger å vite om bonustap og hva det egentlig koster i denne artikkelen.

Innledningsvis skal vi fortelle kort om hva bonus og bonustap er, før vi forteller om potensielle utgifter knyttet til bonustap.

Slik får du en komplett oversikt over bonustap ved skade og hva det faktisk innebærer økonomisk.Vi gjør oppmerksom på at eksemplene er veiledende og at alle individuelle personer og forsikringssaker er forskjellige.

Tips: På tide å bytte bilforsikring? Sammenlign tjenester og hent inn uforpliktende tilbud fra de beste og billigste bilforsikringene i Norge.

Man kan miste bonus selv om man ikke har skyld i skaden selv. (Kilde, Pexels.com)

Hva er bonustap?

Bonustap henviser til tap av bonus på forsikringer - svært ofte bilforsikring eller andre typer kjøretøy. I vårt tilfelle handler det om tap av bonuser knyttet til bilforsikringer.

Man kan miste bonus av en rekke årsaker, men i de fleste tilfeller handler det om skader på sin egen bil eller andres bil.

Tap av bonuser kan føre til store økonomiske tap over tid. Heldigvis har de fleste forsikringsselskap ganske fordelaktige bonusordninger som gir deg litt spillerom.

Opplever man dermed flere uhell i løpet av en kort periode, kan det bli dyrt i lengden. Da kan kostnaden bli veldig merkbar for folk flest.

Eksakt bonustap vil variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap og forsikringssak til forsikringssak. Vi skal fortelle deg mer om hvordan bonustap fungerer.

Slik fungerer bonustap ved skade

Alle forsikringsselskap opererer med trinn-bonuser. Ved å unngå uhell og skader, kan man over tid gå opp trinn, eller ned hvis man må ta i bruk forsikringen ved skader eller uhell. Man begynner aldri på det laveste trinnet når man først får seg bilforsikring.

Nesten alle forsikringsselskap tilbyr en ganske tiltrekkende bonus i starten, noe som gjør at man ofte begynner på rundt 50-60% bonus. Over tid kan man opparbeide seg høyere bonus ved å kjøre forsiktig og unngå utilsiktete skader på kjøretøyet.

Svært mange forsikringsselskap lar deg kun falle ned ett trinn hver gang forsikringen tas i bruk, noe som ofte innebærer et bonustap på 5-15%. Mange forsikringsselskap lar deg tjene inn en ekstra bonus hvis man unngår uhell i løpet av 2-5 år.

Da mister man ikke bonus hvis man bruker forsikringen den første gangen - før bonusen må tjenes inn på nytt. Noen forsikringsselskap har heller ikke bonustap på for eksempel parkeringsskader, men høy egenandel.

Hva koster bonustap ved skade?

Vi har gått litt innpå hva bonustap ved skade er, og hvordan det fungerer, men hva koster det å miste bonus på grunn av skader og uhell? Det får du svar på i dette avsnittet.

Vi skal vise prosentmessige satser og samtidig gi deg noen eksempler. Eksakt kostnad vil til syvende og sist være knyttet til deg som eier, hvilken bil du forsikrer og hvilken type forsikring du har.

Du kan bruke tabellen for å regne ut hva du kan forvente i økt kostnad ved tap av bonuser gjennom å ta utgangspunkt i hva du allerede betaler og bruke vår tabell for å regne ut hva et bonustap for deg vil innebære.

Man må også ta med hvor lang tid man bruker på å tjene igjen bonusen for å få det eksakte resultatet og eventuelle andre faktorer som økt grunnpremie og tap av andre rabatter.

Slik kan du regne ut forventet bonustap ved skade

Vi skal vise deg hvordan du kan regne ut forventet bonustap og kostnad ved skader på bilen din. Bruk vår tabell og eksempelet under tabellen for å regne ut hva du kan forvente å tape i bonus hvis du må bruke forsikringen din.

Tabell over bonustap ved skade og forventet økning i forsikringspremie (kostnad):

Nåværende bonus Ny bonus etter skade Forventet premieøkning
75 % 65 % 10–20 %
70 % 60 % 8–18 %
65 % 55 % 6-15 %
60 % 50 % 5–12 %
55 % 45 % 4–10 %
50 % 40 % 3–8 %
45 % 35 % 2–6 %
40 % 30 % 1–5 %
35 % 25 % 1–4 %
30 % 20 % 1–3 %

Prosentene er veiledende og vil variere ut ifra forsikringsselskapet du bruker og hvilken avtale du har med ditt forsikringsselskap.

Helt eksakte tall må du få fra forsikringsselskapet, da det er flere ting å ta hensyn til. Alle bilforsikringer har ulike klausuler, men du kan estimere ganske nøyaktig hva det vil koste.

Dette kan også spille en rolle:

  • Kronebeløp det ikke gis bonus på.
  • Egenandel.
  • Prosentandel av forsikringspremien det ikke gis bonus på.

Eksempel: Hvis bilforsikringen din egentlig koster 30 000 i året, men du har 60% bonus, betaler du 12 000 kroner i året. Mister du 10% bonus, vil den nye kostnaden din bli 15 000 kroner i året.

Ved å ta utgangspunkt i vårt eksempel ovenfor taper man da 3 000 kroner for hvert år man bruker på å tjene igjen den tapte bonusen. Lider man ytterligere bonustap - vil kostnaden fort bli mye dyrere.

En gjennomsnittlig bilforsikring koster rundt 15 000 kroner i året. Tar vi utgangspunkt i tabellen og vårt regnestykke, ser vi fort at det kan bli dyrt med store bonustap.

Eksakt kostnad vil variere avhengig av en rekke variabler. (Kilde, Pexels.com)

Hvor mye taper man i bonus?

Nøyaktig hvor mange prosent bonus man taper avhenger av hvilken avtale du har med ditt forsikringsselskap. Noen gir maks 10% bonus tap per tilfelle, mens andre gir mer eller mindre enn dette.

Det vanligste er imidlertid å miste rundt 5- 15% bonus med unntak av særegne tilfeller eller hvis man har opparbeidet seg en toppbonus. Da kan det hende at man ikke mister bonus.

For å vite hvor mye du mister i bonus ved eventuelle skader eller uhell, må du sjekke stipulasjonene i din avtale eller kontakte ditt forsikringsselskap.

Lider man bonustap ved skade på en annen bil?

Hvis man har skyld i en ulykke blir man ansvarlig for å gjøre opp for seg, så lenge skyldsfordelingen sier at det er din feil at skaden oppstod. Da må man enten gjøre opp privat eller via forsikringen.

Hvis man bruker forsikringen til å gjøre opp for seg, vil man kunne lide bonustap. Noen forsikringsselskap og forsikringer gir deg imidlertid ikke bonustap på enkelte mindre skader som parkeringsskader.

Hvis man skader andre sine eiendeler, og ikke kan gjøre opp for seg privat - må man bruke forsikringen. Dette er en av hovedgrunnene til at man i det minste må ha ansvarsforsikring - slik at man kan gjøre opp for seg ved eventuelle skader man har skyld i.

Oppsummering

Bonustap ved skade vil alltid medføre en økt forsikringspremie (kostnad). De fleste forsikringsselskap har imidlertid ganske gode ordninger for sjåfører som kjører trygt, slik at man ofte slipper unna relativt billig. (Kilde, Snl.no)

Hvis man derimot er veldig uheldig og mister bonus flere ganger i løpet av en kortere periode, kan forsikringen fort bli veldig kostbar.

Mange forsikringsselskap har også en rekke fordeler som gjør at man ikke taper bonus i spesifikke tilfeller. Noen ganger kan det lønne seg å betale for skadene selv, eller la være å utføre reparasjoner for å forhindre bonustap og økte kostnader.

Man kan også få bonustap på enkelte skader som ikke er selvforskyldt. Dette kan være irriterende, men noe man må ta i betraktning.

Til syvende og sist er det viktigste å kjøre forsiktig og forsøke å unngå alle typer skader. Velg i tillegg en forsikring som står i stil med dine kjørevaner og dine behov! Slik vil du betale minst mulig over tid, selv med enkelte bonustap på veien.

Ofte stilte spørsmål om kostnader knyttet til bonustap ved skade

Er det bonustap ved ansvarsskade?

Det vil variere hvem som er ansvarlig og om de er forsikret. Hvis det er en skade mellom to kjøretøy med forsikringer, vil den som er ansvarlig måtte betale for skaden privat eller ta skadeoppgjøret på forsikringen. Da kan personen tape bonus.

Hvis skaden oppstår i tilfeller hvor den andre ikke har forsikring, vil man måtte dekke skadene på sin egen forsikring, betale selv  eller forsøke å kreve erstatning fra den skyldige.

Får man bonustap ved skade hos Gjensidige, IF, Tryg og Fremtind?

Alle disse forsikringsselskapene har en form for bonusordning. Hvis bilen får skader og man må bruke forsikringen, kan man få bonustap, men det vil variere avhengig av forsikringsselskap, type skade og hvilken avtale man har.

For å finne ut hva de ulike forsikringene til Gjensidige, IF, Tryg og Fremtind dekker, må du besøke deres nettside eller kontakte selskapet direkte.

Når mister man bonus?

Det varierer når man mister bonus i henhold til forsikringsavtalen du har, men som regel mister man bonus hvis man må ta i bruk forsikringen - uten at særegne vilkår gjelder eller er oppfylt,  eller hvis noen andre er ansvarlige.

Dette kan øke kostnaden ved å øke forsikringspremien din. Enkelte forsikringsavtaler gir deg imidlertid ingen bonustap i tilfeller hvor man ellers hadde mistet bonus. Dette gjelder stort sett kun for toppkasko / kasko forsikringer.

Er det bonustap på parkeringsskader?

Det er som regel bonustap på parkeringsskader, men enkelte toppkasko / kasko forsikringer har fordeler som gjør at man ikke vil miste bonus på parkeringsskader. For eksempel Sparebank1 sin toppkasko forsikring. (Kilde, Sparebank1)

I denne artikkelen