Har du knust eller på en annen måte skadet bakruten din og lurer på hva det koster å bytte den uten at du har en forsikring som dekker den?
Da er du ikke alene. Hvert år er det nemlig hundrevis av andre sjåfører i samme situasjon, og det er vanskelig å finne noe god informasjon og klare svar rundt emnet.
I denne artikkelen vil vi gå gjennom alt man trenger å vite angående priser på å bytte bakrute uten forsikring. Vi vil gå gjennom hva det pleier å koste, hva som påvirker prisen og hvordan man kan spare penger når man skal bytte bakruten.
Tips: Finn beste bilforsikring med forsikring av glasskader.
Det koster vanligvis mellom 4000 kr og 12000 kr å bytte bakrute uten forsikring. Likevel vil prisen kunne variere mye basert på skaden, hvilken bil man har og hvilken teknologi som ligger i bakruten.
Tabellen nedenfor viser estimerte priser basert på ulike type biler:
Vanligvis inkluderes følgende tjenester når man betaler for et bytte av en bakrute:
Det er flere ulike faktorer som påvirker hva det faktisk koster å bytte en bakrute. Her vil blant annet bilmerke og modell, funksjoner som er installert i bakruta, tilgjengelighet på ruten og verkstedets pris.
En av de viktigste driverne for hvor mye det koster å bytte bakruten uten forsikring er bilens merke og modell. Dette er fordi at ulike biler har forskjellige ruter både når det gjelder størrelser, utforming, teknologi og tilgjengelighet.
Mens en bakrute til en eldre bil stort sett er standardisert og enkel å bytte ut, vil en bakrute til en ny og teknologitung elbil stort sett være både mer komplisert og dyrere å både kjøpe og installere.
Et eksempel på en rimelig bakrute å bytte vil være ruten til en Toyota Yaris, hvor man ofte finner rimelige ruter ettersom produksjon av bilrutene har pågått i flere tiår og at det finnes et stort marked for rutene.
I tillegg er bilens konstruksjon ukomplisert, noe som gjør dem enkle å både demontere og montere. Dermed kan prisen for å bytte ut en bakrute på en Toyota Yaris ligge på rundt 4000 kr og 6000 kr, selv uten forsikring.
Tips: Mange velger delskasko til sin Toyota Yaris hvis den er litt eldre.
Dersom man på den andre siden har en nyere bil som eksempelvis en Tesla Model Y eller en Audi e-tron er situasjonen en annen. Disse bilene har en mer komplisert struktur hvor bakrutene er spesielt tilpasset med teknologiske komponenter integrert i glasset.
Herunder er det integrert både kameraer, sensorer og varmefilm i bakrutene. Grunnet dette vil kostnaden for selve ruten, samt kostnaden for å montere bakruten øke betydelig i forhold til sine ukompliserte forgjengere.
Dersom du har en Tesla Model Y må du typisk betale et sted mellom 9000 kr og 12 000 kr for å bytte ruten uten forsikring.
Les mer: Vil du vite mer om forsikringer på Tesla Model Y?
En annen faktor som kan påvirke prisen er det faktum at enkelte modeller har lave produksjonsvolum og dermed er sjeldne. Jo sjeldnere en modell er, desto vanskeligere vil det være å få tak i bilrutene. Et lavt tilbud vil altså være med på å øke prisen på disse type bilruter.
Det siste som kan drive opp prisen basert på merke og modell er krav som rettes fra bilprodusenten. Dette gjør at enkelte verksteder med riktig autorisasjon og verktøy kan ta seg ekstra godt betalt når bakruten må byttes.
Noen biler, spesielt nyere modeller fra amerikanske og tyske produsenter stiller svært strenge krav til installasjon, og en del verksteder vil mangle verktøy og autorisasjon til å bytte bakrutene til disse bilene.
Helt overordnet kan man oppsummert si at jo mer sjelden og teknologisk avansert bilen er, desto høyere blir prisen på å bytte en bakrute uten forsikring.
Bakruten som man finner i nye biler er mye mer enn bare et stykke glass man kan se gjennom. I løpet av de siste 10-20 årene har bilindustrien integrert stadig flere teknologiske komponenter i bilrutene.
Dette vil gjøre at prisen på å bytte bakrute uten forsikring vil variere kraftig, selv mellom to tilsynelatende like modeller.
En av de vanligste funksjonene man nå til dags finner i moderne bilruter er varmeelementer, herunder varmetråder som brukes til å tine is fra ruten på kalde vinterdager. Dette er en svært praktisk funksjon, men det er med på å gjøre installasjonen av bilruten krevende.
Mekanikeren må ikke lenger bare lime på plass ruten, men nå også koble den til elektrisk og teste at funksjonen faktisk fungerer. I tillegg til dette vil det kunne være behov for å skifte sikringer eller koblinger dersom noe har blitt skadet.
En annen teknisk komponent som vil øke prisen er integrert antenne, GPS eller mobilforbindelse som stadig flere nye biler får integrert i bakruten. Dersom ledningene til antennen går gjennom bakurten må dette også tas hensyn til ved montering og det er ikke alle verksted som har kompetanse til å håndtere slike bakruter.
Flere av de nyeste bilene har også et kamera montert i bakruten. Dette er svært praktisk og gjør det lettere for sjåføren å blant annet rygge. Det vil også hjelpe bilens sikkerhetssystemer (sensorer) til å reagere riktig.
Når man bytter en bakrute som har kamera montert, må kameraene både demonteres og monteres samt kalibreres på nytt. Denne typen montering krever spesialverktøy og kan koste flere tusen kroner ekstra.
I tillegg til de teknologiske komponentene nevnt ovenfor, kan også det å ha en vindusvisker montert på bakruten gjøre jobben med å bytte den mer komplisert.
Noen biler har eksempelvis viskearmen festet direkte gjennom et hull i glasset, noe som må monteres med presisjon for å sikre vanntetthet. En slik presisjonsjobb vil også være med på å øke prisen.
Alt dette viser samlet at det ikke er “bare” å skifte en bakrute. To biler som vil se lik ut for en person på utsiden vil kunne ha betydelige forskjeller i pris når det kommer til bakruteskift.
Når man inkluderer både prisen på teknologien, samt kompetansen og verktøyene som kreves for å montere en bakrute med mange komponenter - blir det klart at teknologien som er integrert i bakruten samlet sett vil ha mye å si for prisen man må betale for å bytte bakruten til en bil.
Selv om bilens type og bakrutens teknologi utgjør grunnlaget for hva skiftet vil koste, er det til slutt verkstedet som bestemmer den endelige prisen.
Hvert verksted har sin egen prispolitikk, som kan inkludere ulike timepriser, marginer på deler, valg av glasskvalitet, og tillegg for tjenester som demontering, liming og testing. Dette gjør at prisene kan variere med flere tusen kroner – selv for identiske biler.
For det første arbeider ulike verksted med forskjellig timepris. Større kjeder som eksempelvis Hurtigruta Carglass, Møller Bil eller Riis Bilglass har som oftest høyere satser fordi de har en kjent merkevare, tilbyr originale deler og gir garantier.
Disse type verkstedene kan også ofte være spesialisert og ha mer avansert utstyr enn mindre verksted.
På den andre siden finner man mindre uavhengige verksteder som ofte kan tilby lavere priser, men som gjerne ikke kan tilby den samme spesialiseringen eller garantien som de store aktørene kan.
I tillegg til ovennevnte faktorer vil prisen også variere basert på hvilke type ruter verkstedet bruker. Noen velger å kun bruke OEM-deler (Kilde, actronics.no), som naturligvis koster mer og gir større trygghet, mens andre benytter seg av ruter som kan være produsert hos tredjepartsleverandører, men koster mindre.
Et annet priselement som er viktig å være klar over, er diverse monteringstillegg og skjulte kostnader hos bilverkstedet. Enkelte verksted velger å tilby en lav pris for selve ruten, men det er dyrt for tilleggskomponenter som lim, rengjøring, fjerning av glassrester, bruk av spesialverktøy med mer.
Derfor anbefaler man alltid at man spør verkstedet om totalkostnaden før man velger å bestille bytte av bakruten hos dem.
Avslutningsvis vil man også finne ut at kapasitet og lokalisering spiller en rolle for prisen verkstedet tilbyr for byttet. Verksted i større byer har ofte høyere pris enn verksted på mindre steder i distriktene. Dette skyldes eksempelvis høyere leiekostnader og lønnsnivå i storbyene sammenlignet med bygda.
Samtidig kan også etterspørselen gjøre at prisene går opp.
Ettersom at prisen vil skille stort fra et verksted til et annet vil vi alltid anbefale å hente inn tilbud fra minst to ulike verksteder når man skal bytte glassrute i bilen sin.
De gangene man vurderer hva det vil koste å bytte bakruten på bilen sin uten forsikring, tenker nok de fleste på selve arbeidet og rutens integrerte komponenter. Hvor lett eller vanskelig det er å få tak i den aktuelle bakruten er en viktig driver for prisen på bytte av bakruten.
Dette handler ikke bare om bakruten, men også om ekstra deler som eksempelvis elektroniske komponenter, fester, tetningslister, elektriske koblinger og rammeelementer.
Dersom bilen man eier er en vanlig bilmodell som er mye brukt i Norge, som eksempelvis en VW Golf eller en Toyota Yaris, vil det som regel være enkelt å få tak i bakruten innenfor rimelig tid og til rimelig kostnad.
Her får man gjerne tak i ruter på lager fra både merkeverksteder og andre uavhengige glassleverandører. Ikke bare får man enkelt tak i originalruter, men man får nok også enkelt tak i rimeligere versjoner som er produsert av tredjepartsleverandører.
Denne tilgjengeligheten gjør at prisene holdes lave, samtidig som man sikrer seg korte leveringstider.
Situasjonen vil for øvrig bli snudd på hodet når man har en bil som er mindre vanlig i Norge, eller som har spesifikasjoner som er unike for gitte årganger eller markeder. Et eksempel på dette er importerte modeller, spesialutgaver eller biler med ettermontert utstyr som kan endre bakruten sin utforming.
I disse tilfellene vil bakruten som oftest bestilles fra utlandet og innebære både økte leveringstider og økte kostnader for kunden.
I tillegg til at selve ruten vil være dyrere, vil man også naturligvis betale mer for både toll og frakt. En bakrute som kunne kostet 4000 kr kan fort komme opp i 7000 kr etter at disse faktorene er inneberegnet.
Noen ganger må glasset også spesialbestilles, dette vil spesielt gjelde for eldre modeller som er på vei ut av markedet. I de tilfellene kan rutene bli svært dyre.
Man må også tenke på sesongmessige faktorer. Om vinteren vil verkstedene typisk vente stor pågang, på grunn av økt skadeomfang, og når etterspørselen øker vil prisene gjøre det samme.
Avslutningsvis må man også se på hvilken type bakrute som verkstedet tilbyr. Enkelte verksted vil kun tilby originalruter, som er mye dyrere enn ruter fra tredjepartsleverandører. Derfor kan det være lurt å se på hvilke bilruter verksteder tilbyr.
Oppsummert ser man at tilgjengelighet ikke kun handler om verkstedet har ruten eller ikke, men om hele forsyningskjeden og hvilke alternativer verkstedet tilbyr. I tillegg handler det også om hvor raskt verkstedet kan skaffe og montere ruten.
Dersom du er ute etter å spare penger på bytting av bakruten ved hjelp av å sikre deg lavest mulig pris vil vi anbefale følgende grep:
En av de letteste måtene å redusere prisen på bytte av bakrute uten å være forsikret vil være å hente inn tilbud fra flere verksted. Prisene på arbeidet vil variere mye, selv for samme bil med samme type skader.
Enkelte verksted vil gi en fastpris som inkluderer alt, mens andre kun oppgir prisen for glasset og fakturerer alt annet som et tillegg. Dette gjør det veldig viktig å be om detaljerte tilbud.
Det kan også lønne seg å kjøre en liten time til et verksted som er plassert utenfor byen dersom du holder til i storbyen.
Ved å sammenligne prisen og hva som inngår i tilbudet vil du kunne spare mye penger når du skal bytte bakruten.
Et triks som er lite brukt er å be om en brukt bakrute. Dette er en effektiv måte å spare penger på når man bytter bakrute.
Forutsatt at en brukt rute er i orden, fri for riper og kommer fra en tilsvarende bil, vil den fungere like bra som en ny bilrute, bare til halvparten av prisen.
Man kan kjøpe brukte bilruter hos bilopphuggerier. Enkelte bilglassverksteder samarbeider også direkte med slike huggerier, slik at man kan bestille den brukte ruten gjennom dem.
Dersom man velger å kjøpe en brukt bakrute må man huske å etterspørre garanti og returrett slik at man har en trygghet dersom noe er feil med ruten.
Enkelte verksted vil kunne tilby rentefri delbetaling. Dersom dette er tilfellet hos verkstedet du handler hos bør du alltid velge delbetaling.
Penger brukt om 6 måneder er nemlig mindre verdt enn penger som brukes i dag. Årsaken til dette er Nåverdiprinsippet som forteller oss at rentens effekt på økonomien og penger brukes (Kilde, snl.no).
Det er ikke mange som tenker over at det finnes høysesong og lavsesong i bilglassbransjen. Dette påvirker nemlig både pris og tilgjengelighet. På høsten og vinteren er det høyt trykk hos verkstedene. Dette er grunnet markere dager, lavere temperaturer og flere småuhell.
Når pågangen (etterspørselen) er stor vil også prisene øke.
Dersom man har anledning til å planlegge bytte av bakruten og legge utenfor sesong, vil man være i god posisjon til å få en god pris fra verkstedet.
Typisk vil det være en tusenlapp eller to å spare på å bytte bakruten om sommeren eller våren, kontra vinteren og høsten.
Et alternativ til å ta kostnaden med å bytte bakruten er å tegne en forsikring som har inkludert reparasjon etter glasskade. Dette er en normal dekning for forsikringer som inkluderer fullkasko eller toppkasko.
Det kan faktisk være mye å hente på å bytte til en forsikring som dekker bytte av en bakrute, istedenfor å ta regningen selv.
Hvis din bil ligger innenfor gjennomsnittet, kan du estimere ganske greit hva du burde forvente å måtte betale for å bytte en bakrute uten forsikring. Du må ta hensyn til alle disse faktorene for å få et relativt korrekt prisestimat:
I denne artikkelen