Det å kjøre motorsykkel er mer enn å bare transportere seg fra A til B. Det handler om frihet til bevegelse, lidenskap og et sterkt fellesskap med andre motorsyklister.
Med denne friheten følger også ansvar, og det å forsikre motorsykkelen er både lovpålagt og fornuftig å gjøre.
I denne artikkelen vil vi dele alt som handler om pris på mc-forsikring. Vi vil se på hva det vanligvis koster, dekningstyper, faktorer som påvirker prisen og hvordan man kan oppnå en best mulig pris på sin MC-forsikring.
Prisene på en MC-forsikring varierer stort i 2025. Man kan betale alt fra 2000 kr i året for en ansvarsforsikring på en veteran-MC, til godt over 50 000 kr per år for en fullkasko til en ny sportssykkel.
Tabellen nedenfor viser gjennomsnittlige priser:
Tips: Finn billigste bilforsikring.
Videre tar vi for oss 5 ulike faktorer som har stor innvirkning på prisen man får på MC-forsikringen sin.
Alderen din føreren er en av de største driverne for prisen på MC-forsikring.
Dersom man kun ser på statistikken (slik som forsikringsselskapene gjør) vil unge føre, særlig da menn mellom alderen 18-24 år blir mye mer utsatt for ulykker enn det eldre og mer erfarne fører gjør.
Grunnen til dette er at en kombinasjon av at de yngre sjåførene naturligvis har mindre erfaring, men også at de tendenserer å ta høyere risiko enn eldre sjåfører.
Et eksempel på dette kunne eksempelvis vært at to personer kjøper samme motorsykkel: La oss si at to personer kjøper en Yamaha fra 2021 til en verdi av 90 000 kr.
I et slik tilfelle ville føreren på 20 år som er uten noe annet enn startbonus fort måtte betale 22 000 kr per år for en kaskoforskring.
På den andre siden ville en 40-åring med 75 % bonus og 10 års skadefri kjøring gjerne kun måtte betale 8500 kr per år. Det er faktisk nesten en tredjedel av prisen som 20-åringen må betale.
Som eksempelet viser, vil bonusen også som oftest være lavere hos unge førere. Dette er også med på å gjøre at mc-forsikringen blir dyrere for de som er yngre. Her er det viktig å være klar over at ulike forsikringsselskap vil tilby ulike startbonuser.
I tillegg vil enkelte forsikringsselskap som Gjensidige, Fremtind og If Skadeforsikring tilbyr lavere pris til unge førere dersom forsikringen er knyttet til en kundeprofil med lengre kjøreerfaring. Dette kan være en samboer eller et familiemedlem.
Hvilken type motorsykkel man har, og hvilken verdi den har, er også svært viktig for prisen på MC-forsikringen.
Vanligvis kan man si at jo dyrere og kraftigere motorsykkel man eier, desto høyere priser må man forvente å betale for mc-forsikringen. Dette skyldes jevnt over at risikoen for både skader og at kostnadene for reparasjon er større med en dyrere motorsykkel.
Eksempelvis vil en Kawasaki Ninja, som regnes for å være en sportssykkel, ha en langt høyere årlig pris enn en Honda CB500X, selv om de har omtrent samme størrelse på motoren.
Hvorfor er det slik? Jo, fordi at sportssykler jevnt over kjøres raskere og er oftere involvert i flere alvorlige ulykker med store skader enn det en Honda CV500X er (les mer om Honda CV500X, Kilde, mco.no).
En motorsykkel med karbonfiber, dyre felger og avanserte elektroniske komponenter vil følgelig også være dyrere grunnet at de er kostbare å erstatte.
Eksempelvis vil en Harley-Davidson til 350 000 kr fort koste et sted mellom 12 000 kr og 18 000 kr per år, mens en eldre Yamaha til 25 000 kr som forsikres med delkasko gjerne kun koster 5000 kr per år.
Årsaken til prisforskjellen i disse to eksemplene vil ikke bare ligge i verdi, men også hvordan motorsykler vanligvis brukes.
NB! Motorsykler med høy verdi har også en høyere risiko for å bli stjålet. Dette er faktorer som inngår i forsikringsselskapene sine beregninger for pris.
Størrelsen på motoren, herunder kubikk (CCM) og hestekrefter (effekt), er en annen driver for prisen på MC-forsikringen. Jo større motoren er, desto høyere blir både trafikkforsikringsavgiften og risikoen vurdert av forsikringsselskapene.
Årsaken til dette er både CO2-utslipp og sannsynligheten for ulykker.
Forsikringsselskapet har nemlig statistikk på at en motorsykkel med 1000 cc og 150 hk har langt høyere potensiale for alvorlige ulykker enn en sykkel med 400 cc, noe som gjør at prisen på mc-forsikringen øker i takt med motorstørrelsen.
Motorstørrelsen påvirker også prisen på trafikkforsikringsavgiften til staten. Her må man betale ekstra dersom man har en større motor, ettersom det gir høyere CO2-utslipp. (Kilde, Skatteetaten.no).
Eksempelvis vil man typisk kunne forsikre en lett MC (under 125cc) for rundt 5-6000 kr per år for med full kasko, mens en mellomtung sykkel ofte ligger på mellom 6000 kr og 10.000 kr per år. For en tung MC på over 1000cc kan en kasko fort koste et sted mellom 12.000-15.000 kr per år.
En annen faktor som påvirker prisen på MC-forsikringen er bonusen din. Bonusordningen som vi har i Norge fungerer som et belønningssystem for skadefri kjøring og har veldig mye å si hvor mye du betaler for MC-forsikringen.
Samtlige forsikringsselskap i Norge opererer med bonusstiger, som vanligvis går fra 60 % og opp til 75 % etter 5-10 års kjøring uten skade.
Hvis du aldri har kjørt motorsykkel før må du forvente å starte med 60 % bonus, men dersom du har kjørt skadefri overtid kan du forvente å ha høyere bonus.
I tillegg vil man miste bonus dersom man er involvert i en skade. I slike tilfeller kan forsikringen reduseres til mellom 60 % og 30 % per skade.
Tips: Vurder å betale reparasjon for skaden dersom den er liten for å unngå bonustap.
Hvor du bor har mye å si for prisen - spesielt når det gjelder MC. Dersom man bor i en storby som eksempelvis Oslo, Bergen eller Trondheim, vil man ha høyere premie enn om man bor på bygda i mindre tettsteder.
Dette skyldes flere forhold som eksempelvis:
La oss bruke et eksempel der to fører bor på ulike steder: Der hvor en MC-eier bor i Vennesla og får en kaskoforsikring til 7 000,-, vil en annen som bor i midten av Oslo måtte betale 9 000,- for tilsvarende motorsykkel.
En annen ting som påvirker prisen er parkeringsforholdene dine. Dersom man parkerer i en innendørs garasje vil man få en rabatt på forsikringen sin. Dersom man parkerer på gaten vil risikoen for hærverk, parkeringsskade og tyveri øke og dermed også prisen man betaler.
En annen faktor som påvirker prisen på forsikring av motorsykkel er hvilken type dekning man velger. Nedenfor vil gi en innføring i de ulike dekningene man får tilgjengelig: Ansvarsforsikring, Delkasko og Full kasko.
Man er nødt til å ha en ansvarsforsikring for å kunne kjøre motorsykkel i Norge. Denne forsikringen dekker skader du som påfører andre - uavhengig om det gjelder personskader, eiendom eller andres kjøretøy.
Ansvarsforsikringen vil for øvrig ikke dekke skader på egen motorsykkel. Dersom man selv kjører av veien og velter, må man altså betale alle kostnadene selv, både reparasjon og potensielle følgeskader.
Dette gjør at ansvarsforsikring er best egnet for eldre og/eller rimelige motorsykler hvor det ikke er lønnsomt å betale for full kasko.
Dersom man kun ser på pris, vil man også forstå at ansvarsforsikringen er den rimeligste typen med priser helt ned mot 2500 kr per år for de aller billigste motorsyklene.
Det kan være fornuftig å velge denne forsikringen dersom man har en billig motorsykkel og kombinerer dette med trygg kjøring.
“Minikasko”, eller det som etter rett heter Delkasko bygger på ansvarsforsikring og gir i tillegg beskyttelse mot flere type hendelser. Eksempler på dette er dekning ved tyveri, brannskader, lynnedslag, eksplosjon og hærverk.
I tillegg vil forsikringsselskapene også ofte tilby veihjelp som en del av dette produktet.
Delkasko kan være et godt valg dersom man har en motorsykkel med middels verdi. Dersom man ikke ønsker å betale for full kasko og gjerne har en sykkel til rundt 100 000 kr kan en delkasko være et bra valg.
Prisen for en slik type forsikring vil følgelig også variere, men ligger ofte mellom 4000 kr og 10000 kr per år.
kasko er den klart mest omfattende dekningen, og passer for deg som ønsker god økonomisk beskyttelse mot uplanlagte hendelser og egne feil i trafikken.
I tillegg til alt som dekkes av ansvarsforsikringen og delkasko, vil man ved å ha en kaskoforsikring også få dekning for kollisjon, utforkjøring, velt, hærverk og førerfeil.
For eksempel vil dette bety at hvis man velter i en rundkjøring eller kjører av veien på våt asfalt, så vil forsikringen dekke skadene som skjer på motorsykkelen din i tillegg til eventuelle kostnader til berging og transport.
Kasko vil ofte også dekke skader på fastmontert utstyr, være seg bagasjebokser, vindskjermer, kjørelys, GPS, hjelm og kjøredress (Obs! Dette kan variere ut ifra forsikringsselskap).
Vi anbefaler full kasko til deg som har en helt ny og verdifull MC, eller eventuelt også deg som ønsker maksimal økonomisk sikkerhet. I tillegg vil det i noen tilfeller være krav om kaskoforsikring for å få lånefinansiert et kjøp av en motorsykkel.
En kaskoforsikring for MC vil ofte koste et sted mellom 8000 kr og 25000 kr per år, følgelig også avhengig av profil, type motorsykkel og verdi på sykkelen.
Sesongprising betyr at prisen man betaler for MC-forsikringen justeres i forhold til når på året motorsykkelen brukes. Dette kan forsikringsselskapene gjøre ettersom risikoen for ulykker og skader er mye høyere på sommermånedene når motorsykkelen faktisk brukes.
For øvrig er det viktig å forstå hvordan betalingen struktureres:
Selv om man teknisk sett bare bruker motorsykkelen halve året, vil man betale en fast pris fordelt over 12 måneder.Denne prisen representerer et gjennomsnitt og tar høyde for at risikoen for ulykke er større i sommerhalvåret.
Dersom man eksempelvis har en årspris på 9000 kr, og 80 % av risikoen ligger mellom april og september, så betaler man likevel 750 kr per måned fordelt over hele året.
Her er det lett å misforstå. Vi hører stadig vis om mc-førere som tenker at de kan si opp forsikringen i oktober og dermed få penger tilbake for ubrukt tid. Men det som faktisk vil skje er at man får en sluttfaktura istedenfor.
Årsaken til at dette skjer er at man i praksis har “brukt opp" en stor andel av den årlige forsikringsverdien.
Derfor anbefaler vi alltid at man fullfører forsikringsperioden ut året og bytter forsikringsselskap der etter.
Vi anbefaler at man avregistrerer motorsykkelen om vinteren dersom man er ute etter å spare maksimalt og vet med sikkerhet at man ikke skal bruke motorsykkelen mer i inneværende sesong.
Du må likevel være obs på at du ikke er dekket for brann, tyveri eller hærverk dersom du avregistrerer motorsykkelen om vinteren.
Det å forsikre en veteransykkel er svært billig og koster ofte rundt 1500 kr per år. Likevel er det viktig å være klar over at spesielle betingelser vil gjelde i disse tilfellene:
Sjekk selskapenes egne “veteranpakker” for å finne vilkårene. Tips: Her kan du lese DNB sine vilkår (Kilde, DNB.no).
Nedenfor slister vi opp våre beste tips til hvordan man kan oppnå bedre pris på MC-forsikringen sin:
Tips: Du kan også få billigere bilforsikring. Det er kanskje på tide å bytte bilforsikring også?
De fleste må regne med å betale mellom 10 000 og 25 000 kroner i årlige utgifter. Dette inkluderer kostnader til forsikring, trafikkforsikringsavgift, service, drivstoff og eventuelle reparasjoner eller utskiftninger av deler. Likevel vil følgelig kostnaden avhenge av faktorer som modell, forsikring og hvor mye man ønsker å bruke på motorsykkelen sin.
Prisen på et MC-sertifikat ligger vanligvis på et sted mellom 20 000 kr og 35 000 kr, avhengig av hvilken klasse man tar sertifikat i (A1, A2 eller A). I denne summen inngår kjøretimer, obligatorisk opplæring, teoriprøve, oppkjøring og leie av motorsykkel til oppkjøringen.
Første service på en ny motorsykkel vil vanligvis koste et sted mellom 1500 kr og 4000 kr. Dette er ofte en 1000 km-service hvor verkstedet kontrollerer at alt fungerer som det skal etter innkjøringsperioden. Enkelte forhandlere inkluderer denne servicen i kjøpet, så det kan være lurt å sjekke hva som er inkludert når du kjøper motorsykkelen.
Et oljeskift på en motorsykkel vil koste et sted mellom 1000 kr og 2000 kr avhengig av hvor man gjennomfører oljeskiftet og hvilken MC man har. Prisen er også avhengig av hvilken type olje og filter som brukes. Dersom man bytter oljen selv kan man fort ende opp med å betale mindre enn 500 kr for oljen.
I denne artikkelen