Mopedbil forsikring pris: Hva koster det i 2025?

Mopedbiler er blitt et stadig mer populært transportmiddel i Norge. Det har blitt særlig populært blant unge sjåfører ettersom det gir frihet til ferdsel i trafikken i lang tid før man er gammel nok til å ta førerkortet for vanlig bil.

Men som med all annen frihet kommer ansvar, og forsikring er en viktig del av det ansvaret.

I denne artikkelen vil vi se på alt som har med priser og hva det koster å forsikre en mopedbil i 2025. Vi vil se på hva som påvirker prisen og hvordan man oppnår best dekning til lavest mulig pris.

Tips: Sammenlign og finn billigste bilforsikring.

Klokke ikon
Raskt og enkelt

La oss finne sammenlignbare tilbud for deg.

Tilbud ikon
Få gode tilbud

Leverandørene konkurrerer om å gi deg det beste tilbudet.

Smiley ikon
Gratis og uforpliktende

Tjenesten er gratis og helt uforpliktende å bruke.

Hvor mye koster mopedbil forsikring i 2025?

Tabellen nedenfor skisserer vanlige årlige priser på mopedbilforsikring fra norske forsikringsselskap:

Forsikringsselskap Type forsikring Årlig pris (ca.)
If Forsikring Full kasko 7 500 – 9 000 kr
SpareBank 1DNB/Eika/Fremtind Kasko 6 800 – 8 000 kr
Gjensidige Delkasko 4 200 – 6 500 kr
Storebrand Ansvar Fra 3 000 kr
KLP Kasko (med rabatt) Fra 6 500 kr
JBF Forsikring Ansvar Ca. 3 500 kr

Som eksemplene i tabellen ovenfor viser koster en mopedbil forsikring vanligvis mellom 3500 kr og 9000 kr per år.

Hva påvirker prisen på forsikring til mopedbil?

Det er flere faktorer som påvirker prisen du må betale for en forsikring til en mopedbil. Her vil vi gå gjennom noen av de viktigste faktorene.

1. Alderen på føreren

Alderen til selve føreren/eieren av mopedbilen er den viktigste faktoren for hvor mye en forsikring av mopedbil faktisk koster. Unge sjåfører, spesielt de som er under 18 år, har høy risiko for skade og ulykker.

Årsaken til dette er at de har lite erfaring fra trafikken og ofte tar større risiko enn eldre sjåfører. Derfor vil forsikringen til yngre sjåfører og eiere være dyrere enn til eldre sjåfører.

Faktisk kan forsikringsprisen ligge hele 30-50 % høyere for sjåfører som er 16 år enn for de som er over 18 år gamle. I tillegg er det greit å være klar over at de fleste forsikringsselskapene krever at en forelder står registrert som kunde av selve forsikringen.

Derfor er det foreldrene til 16-åringen som må ta regningen på selve mopedbilforsikringen. (Kilde, Sor.no).

Selv om man er en ung sjåfør, kan det være rabatter å hente. Flere selskap tilbyr såkalt startbonus for unge som tegner forsikring via foreldrene sine.

2. Type dekning (ansvarsforsikring, dekasko, kasko)

En annen ting som har påvirkning på prisen til mopedbilforsikringen er hvilken type dekning man velger:

  1. Ansvarsforsikring: Den rimeligste forsikringen man kan velge er ansvarsforsikring. Denne forsikringen dekker kun skader på andre personer og kjøretøy, og er derfor den desidert billigste forsikringen man kan kjøpe. Det er likevel viktig å være klar over at den ikke gir noen erstatning ved skade på egen mopedbil og vil derfor passe best for eldre mopedbiler.
  2. Delkasko: Den som er nest billigst er Delkasko. Denne forsikringen gir samme dekning som ansvarsforsikring, men inkluderer i tillegg tyveri, brann og glassskader.
  3. Full kasko: En dyrere type dekning er full kasko. Her får man dekket alt det ovennevnte, men også ting som utforkjøring, velt og kollisjon som man selv er skyld i ulykken. Dermed kan man si at en full kasko vil være det tryggeste valget.

Selv om ansvarforsikring er det billigste alternativet, vil det ikke alltid være det anbefalte valget. Valg av type dekning bør avveies mot bilens verdi og din egen risikovilje.

3. Bosted

Hvor man bor har større betydning for prisen på mopedbilforsikringen enn det mange vil tro. Selskapene vurderer nemlig geografisk risiko basert på tilgjengelige data som eksempelvis skadehistorikk i området, tyveri og antall trafikkulykker.

Dersom du bor i storbyer som Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim vil man måtte forvente at forsikringen er dyrere enn om du bor i en liten bygd i distriktet.

Årsaken til dette er sammensatt, men i hovedsak er det slik at steder med mer trafikk også gir større fare for ulykker og dermed også skader.

Samtidig har også byene større utfordringene tilknyttet tyveri, hærverk og parkeringsskader. Alle disse faktorene er med på å drive opp prisene når du skal forsikre din mopedbil.

I tillegg vil faktisk også værforholdene i området ditt også ha noe å si for prisen. Dersom du bor i et område med flatt vinterføre og mye snø vil risikoen for kollisjoner og utførkjøring øke, noe som også vil sørge for økte priser.

Faktisk har forsikringsselskapene tilgang på data helt ned på postnummernivå. Man har dermed mye å spare på å bo på et postnummer med lav skadehistorikk.

4. Skadehistorikk

En annen ting som også vil ha en innvirkning på prisen er din eller dine foresatte sin skadehistorikk. Dersom du har kjørt skadefritt over tid på andre kjøretøy vil du ha bygget opp bonus hos forsikringsselskapet du benytter.

Vanligvis får du en startbonus på rundt 60 %. Denne startbonusen vil øke for hvert år man kjører uten skade, hele veien opp til 75 % etter omtrent 5-7 år.

Hvor fort man tjener opp bonusen vil også variere stort mellom de ulike selskapene.

Dersom man er så uheldig å skade mopedbilen vil man måtte ta et tap på bonusen. Dette kan sette tilbake bonusprosenten din med så mye som mellom 10 % og 30 % avhengig av hvilket forsikringsselskap du har.

Dersom du eller dine foresatte har en fin skadehistorikk med høy bonus vil vi anbefale å snakke med forsikringsselskapet om å overføre bonusen til mopedbilen.

5. Egenandel

En annen faktor som påvirker beløpet man må betale hver måned er egenandelen du har valgt å betale ved skade. Å velge en høyere egenandel vil antakelig være den aller mest lettvinte måten å betale mindre for mopedbilforsikringen.

De fleste forsikringsselskapene tilbyr en egenandel mellom 2000 kr og 10 000 kr. Dersom du har anledning til å legge ut 10 000 kr ved en skade vil man kunne spare mye på å velge en høy egenandel.

Selv om det er fristende å øke egenandelen ukritisk, vil vi anbefale å ikke øke den til et nivå som man ikke evner å betale dersom skaden først inntreffer.

6. Mopedbilen sin verdi og alder

Den siste store driveren for kjøretøyets markedsverdi. Det vil følgelig koste mer å forsikre en ny mopedbil til 150 000 kr enn en eldre brukt en til 25 000 kr. Dette ettersom reparasjonskostnaden og prisen for å erstatte mopedbilen ved totalskade vil være høyere desto høyere prisen er.

Dette bør også gjenspeile seg i hvilken type forsikring man dekker. Det er eksempelvis ikke hensiktsmessig å betale for full kasko på en gammel mopedbil.

I tilfeller hvor levetiden nærmer seg slutten er det gjerne mer fornuftig med delaksko eller kanskje til og med ansvarsforsikring for å holde prisen lav.

For øvrig vil det være fornuftig å betale for en kasko i tilfeller hvor verdien på mopedbilen er høy.

Det er ikke lett å vite hvilke mopedbilforsikring man skal velge når man er ung og skal tegne sin første mopedbilforsikring (Foto: Namdalsavisen.no).

Hvilken type forsikring finnes for mopedbil?

Man er forpliktet til å forsikre mopedbilen sin, men det ligger ingen krav om hvilken forsikring man må ha. Videre vil vi gi deg en introduksjon til de ulike dekningstypene du kan ha på din mopedbil.

Ansvarsforsikring

Ansvarsforsikring er den minste formen for forsikring som man må ha for å kunne kjøpe en mopedbil i Norge. Dette er minimum av hva som er lovpålagt av staten og det er ikke mulig å registrere eller bruke en mopedbil uten at den har en ansvarsforsikring registrert på seg.

Hovedformålet med ansvarsforsikringen er å sikre deg økonomisk dersom du påfører skade på andre (enten det er personer, eiendom eller kjøretøy).Etter at man har tegnet en ansvarsforsikring, vil forsikringsselskapet påta seg ansvaret for slike skader.

Et eksempel på hvor dyre disse erstatningene kan bli: Er dersom man er uheldig og treffer en syklist i veikanten og denne personen får varige skader, kan en erstatning fort komme opp i hundretusenvis av kroner.

I de tilfellene sørger ansvarsforsikringen for at man ikke trenger å dekke erstatningen av egen lomme.

Ulempen med en ansvarsforsikring er at den ikke gir deg økonomisk erstatning dersom du eller egen mopedbil blir skadet i den samme ulykken. Dersom du for eksempel kjører inn i et veiskilt og mopedbilen blir totalskadet, så vil det være ditt eget ansvar å dekke kostnaden tilknyttet reparasjon.

Derfor anbefaler vi kun ansvarsforsikring dersom mopedbilen er gammel eller har lav markedsverdi og ønsker å holde de faste kostnadene lave.

Selv om flere unge førere velger å benytte seg av en ansvarsforsikring, er det viktig at man forstår de begrensninger som følger med.

Det er også fint å være klar over at noen ansvarsforsikringer inkluderer også tilleggsdekninger som ulykkesforsikring for fører og passasjer, men dette er noe som varierer mellom de ulike selskapene.

Undersøk derfor vilkårene til forsikringsselskapet ditt nøye før du velger å inngå et kundeforhold hos dem.

Delkasko

Delkasko, som også noen steder omtales som "minikasko", er forsikringen som har “nest minst” dekning. Dette er et naturlig steg opp fra ansvarsforsikring.

Delkasko inkluderer først og fremst alt det som ansvarsforsikringen gjør, men tilbyr i tillegg en utvidet dekning som stort sett hos alle selskapene inkluderer hendelser som ikke skyldes kollisjon eller førerfeil.

Det som er en fast gjenganger hos alle selskapene er at delkaskoen i tillegg til ansvarsforsikringen dekker skader fra brann og tyveri.

Disse brannskadene vil typisk skyldes elektriske feil eller lynnedslag, og fører vanligvis til totalskade av kjøretøyet.

Når det kommer til tyveri er dette også en reell risiko, da spesielt i byer og på skoleplasser hvor mopedbiler ofte er parkert på samme sted over lengre tid.

Dersom mopedbilen din blir stjålet eller dersom den blir skadet etter et innbrudd vil delkasko dekke tapet som er knyttet til både reparasjon og erstatning.

En annen fordel ved delkaskoen er “veihjelp” som veldig ofte er inkludert hos forsikringsselskapene. Denne dekningen kan være en stor fordel i de tilfellene hvor mopedbilen eksempelvis får motorstopp eller går tom for strøm mens man er på veien. 

Veihjelpen kommer godt med i disse situasjonene, og kan være spesielt gunstig for yngre fører som ikke har erfart motorstopp langs veien før.

Hos enkelte forsikringsselskap vil man også få dekket glasskader som følge av steinsprut eller andre lignende årsaker til glasskader. Disse skadene blir ofte også dekket dersom man kjører med mopedbil på ferie i Norden og Europa.

Oppsummert kan man si at Delkasko passer godt for alle som har investert litt i mopedbilen sin, og som ønsker en form for økonomisk trygghet uten å måtte betale full pris for en kasko eller toppkasko.

Likevel er det viktig å være klar over at delkasko ikke gir økonomisk kompensasjon ved ulykker der man selv er skyld i skaden. Eksempler på dette er kollisjon eller utførkjøring.

Full kasko

Kasko, eller som noen vil si; Full kasko, er den mest omfattende forsikringen som man kan velge for en mopedbil. Denne forsikringen inkluderer de samme dekningene som både ansvarsforsikringene og delkasko. I tillegg til å dekke det samme, vil man også få dekket skader man selv påfører mopedbilen.

Kasko kan derfor være en smart dekning å ha dersom man har kjøpt en ny mopedbil, eller en brukt en som er av høy verdi eller som er dyr å reparere.

Med denne forsikringen får man dekket skader som kommer ved at man kolliderer med et annet kjøretøy, kjører utfor veien eller på annen måte skader bilen som et resultat av egen feil.

Det spiller altså ingen rolle om du mister kontrollen på mopedbilen på en glatt vei eller feilberegner hastigheten inn i en sving.

Så lenge bilen blir skadet vil forsikringsselskapet erstatte reparasjon. Dette betyr at du som kunde slipper å ta potensielt store regninger ved blant annet totalskade osv.

De fleste forsikringsselskapene inkluderer også dekning for hærverk når man betaler for en kaskoforsikring. Dette er spesielt viktig i de større byene, ettersom det ikke er sjeldent at mopedbiler blir utsatt for hærverk eller andre ødeleggelser i storbyen.

I tillegg vil man få dekket tap/skade på fastmontert utstyr, være seg GPS eller andre duppeditter man har montert på mopedbilen.

Vi anbefaler kaskoforsikring for de som har valgt å kjøpe en dyr mopedbil, enten ny eller brukt. Det kan også være et bra valg for familier som ønsker å minimere egen økonomiske risiko. En kaskoforsikring vil gi meget god trygghet i en verden hvor uforutsette hendelser skjer ofte.

Selv om en kaskoforsikring på mopedbilen kan koste en del mer kortsiktig, kan det i mange tilfeller være svært økonomisk gunstig på lengre sikt.

Hvem tilbyr forsikring til mopedbil?

Eksempler på forsikringsselskap som tilbyr forsikring til mopedbil er:

  • If Skadeforsikring.
  • Fremtind (DNB, SpareBank 1, Eika).
  • Gjensidige.
  • Storebrand.
  • KLP.
  • Frende.
  • JBF.

Hva er sesongprising?

Dersom du allerede har begynt å undersøke ulike priser på mopedbilforsikring har du muligens kommet borti begrepet “sesongprising”.

Dette er en måte prise en forsikring på som kun tas i bruk deler av året. En mopedbil er et klassisk eksempel på dette ettersom en mopedbil gjerne brukes utenfor vintersesong.

I praksis fungerer sesongprisen slik at man betaler mest i perioden hvor man bruker mopedbilen og langt mindre i perioden hvor man ikke bruker den.

Flere større forsikringsselskap som eksempelvis Gjensidige, IF, Fremtind og KLP praktiserer sesongpris på mopedbilforsikring (Kilde, IF.no).

Dette skyldes i  stor grad at statistikken tydelig viser en høyere risiko for skader, herunder kollisjoner, velt og tyveri i høysesong.

Når lønner det seg å avregistrere mopedbilen?

Et alternativ til sesongprising er å avregistrere mopedbilen istedenfor å betale for forsikring. Dersom man gjør dette kan man ikke bruke mopedbilen, men man slipper samtidig å betale både for mopedbilforsikringen og for trafikkforsikringsavgiften.

Det er viktig å være klar over at det også koster noen hundrelapper å både avregistrere og registrere mopedbilen igjen. Den vil heller ikke være dekket mot brannskader, tyveri eller hærverk i perioden hvor den er avregistrert.

Avregistrering kan lønne seg dersom man avregistrerer den i perioden mellom november og mars når mopedbilen ikke brukes, men det fordrer at man er komfortabel med å ikke ha dekning i perioden.

Slik får du lavere pris på mopedbilforsikringen

Følg våres tips for å oppnå lavere pris på mopedbilforsikringen:

  1. Sjekk samlerabatter: Mange selskap gir rabatt (opp til 20 %) hvis familien samler hus-, bil- og mopedbilforsikring hos et selskap.
  2. Velg en høyere egenandel: Dersom du velger en egenandel på 10 000 kr kontra 4 000 kr ved skade, kan du fort kutte prisen med 20 %.
  3. Velg ansvarsforsikring hvis mopedbilen er billig: Dersom du har en eldre mopedbil som ikke er særlig verdifull vil det være mye å spare på å bytte til ansvarsforsikring.
  4. Sammenlign tilbud: Bruk vår tjeneste for å få tilbud fra flere forsikringsselskap og dermed få deres beste tilbud.
  5. Bytt forsikringsselskap ofte: Hvis du unngår skader vil bonusen din bygge seg opp. Du kan også bytte forsikringsselskap ofte for å få økt bonus.

Oppsummering: Så mye koster mopedbilforsikring

Den eksakte prisen til din mopedbilforsikring vil variere - sammenlign priser hos flere forsikringsselskap for å få de beste tilbudene. Så mye må du forvente å betale for din mopedforsikring, avhengig av disse faktorene:

  • En mopedbilforsikring koster per 2025 mellom kr 3500,- og kr 9000,- per år.
  • Prisene avhenger i stor grad av alder, type dekning, bosted, skadehistorikk, egenandel og mopedbilen sin verdi.
  • Ansvarsforsikring har lavest pris og full kasko har høyest pris.
  • Man kan vurdere sesongprising eller avregistrering for å justere prisen utenfor sesong.
  • Bytt forsikringsselskap og oppnå lavere pris på mopedbilforsikringen.

I denne artikkelen