De fleste kommer nok utfor et uhell eller to i løpet av livet når det kommer til bilen, men hvordan påvirker skadehistorikken bilforsikringspremien egentlig? Vi skal svare på alle spørsmål våre lesere måtte ha om skadehistorikk og bilforsikring!
Skadehistorikk kan gi store utslag når det kommer til forsikringspremien (hva man må betale for å ha bilforsikring), men uten en omfattende skadehistorikk vil det ha mindre å si for alminnelige forbrukere.
Ofte innebærer bruk av forsikringen et bonustap, noe som medfører en høyere månedlig kostnad, men ikke i alle tilfeller. Videre i artikkelen skal vi ta et dypdykk i skadehistorikk og hvordan det påvirker bilforsikringspremien.
Les også: Sammenlign bilforsikringer for å finne de beste og billigste bilforsikringene i Norge!
Skadehistorikk er din historie som bileier og bilfører i forhold til forsikringsselskapet. Hver gang du må ta i bruk forsikringen, vil dette føres inn i din historikk. Denne følger deg uavhengig av om du bytter forsikringsselskap.
Selv om andre opererer ditt kjøretøy, og du må ta i bruk forsikringen, vil dette dokumenteres inn i skadehistorikken knyttet til kjøretøyet og deg.
Noen typiske skader som påvirker skadehistorikken er:
Alle tilfeller hvor du tar i bruk forsikringene for å kreve erstatning vil føres inn i din skadehistorikk. Derfor velger mange å ikke bruke forsikringsselskapet, selv om det er billigere der og da.
Les også: Nå kommer det kanskje et skaderegister med skadehistorikk til biler også. Slik blir det enklere å forsikre og kjøpe bruktbiler.
Forsikringspremie er kort fortalt et annet ord for prisen du betaler for å ha forsikringen. En bilforsikringspremie blir da utgiftene dine knyttet til månedlige og årlige betalinger for å holde forsikringen. (Kilde, Snl.no)
Bilforsikringspremien man betaler avhenger av en rekke faktorer, hvorav en av disse er skadehistorikk. Hovedandelen av forsikringspremien knyttet til en bil, er ofte verdien av kjøretøyet og type forsikring man velger. Jo dyrere bil man har, dess høyere er forsikringen.
Ordet premie kan høres ut som om noe man får utbetalt da man ofte assosierer premie med noe positivt, men det er faktisk en utgift for oss forbrukere av forsikringer.
All skadehistorikk som føres inn hos forsikringsselskapene vil loggføres. Man kan fint kontakte forsikringsselskapet angående skader på bilen, men det er først hvis man velger å bruke forsikringen sin at bilforsikringspremien kan gå opp.
Man bør alltid kontakte forsikringsselskapet ved skader på kjøretøyet for å forhøre seg om regler, kostnader og eventuelle bonustap, før man bestemmer seg for om man ønsker å bruke forsikringene eller betale for skadene selv.
Hvis man må ta i bruk forsikringen sin, kan dette påføre tap av opparbeidet bonus og rabatter eller øke grunnpremien. Mister man deler av den opparbeidede bonusen, vil forsikringspremien naturligvis bli høyere.
Enkelte forsikringsselskap lar deg bruke forsikringen uten å miste bonus etter et visst antall år uten uhell. Da mister man ikke bonus, selv om man bruker forsikringen.
Skadehistorikken kan påvirke flere ting:
Hvis flere av disse faktorene slår ut samtidig, kan bilforsikringspremien gå opp betraktelig.
Forsikringsbonusen man har tjent opp er en stor faktor når det kommer til mindre skader på bilen. Mange velger for eksempel å betale for mindre selvforskyldte skader selv, i stedet for å miste opparbeidet bonus.
Ofte kan det ta noen år for å opparbeide seg bonusen igjen, og hvis bilforsikringspremien er svært høy og bonustapet stort - kan det lønne seg å reparere skadene selv, eller la de være.
Flere forsikringsselskap lar deg opparbeide deg en ekstra bonus hvert 4-5. år, som gjør at du ikke mister bonusen den første gangen du bruker forsikringen.
Nøyaktig hvor mye bonus man mister ved skade vil variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap og hvilken avtale man har.
Dette kan du forvente å miste i bonus med skadehistorikk:
Obs: Tallene er veiledende og eventuelle bonustap varierer fra forsikringsselskap til forsikringsselskap.
Eksempel: La oss si at bilforsikringen uten bonus koster 30 000 kroner i året. Med opparbeidet 70% bonus, vil den reelle kostnaden bli 9 000 kroner i året. Taper man 10% bonus, vil den nye kostnaden bli 12 000 kroner i året.
Hvis man da bruker 2 år med plettfri kjøring på å tjene inn bonustapet - har det påført et tap på 6 000 kroner. Har man flere uhell og må bruke forsikringen gjentatte ganger, kan bonusen gå ned ytterligere.
Det vil alltid lønne seg å unngå å bygge opp en negativ skadehistorikk. Da får man ofte svært billige bilforsikringer over tid. Forsikringsagenter ser at du har en plettfri skadehistorikk, og vil dermed kunne komme med gode tilbud til deg.
Man opparbeider seg i tillegg bonus over tid - det vil være særdeles fordelaktig å holde bilforsikringspremien så lav som mulig.
Slik holder du bilforsikringspremien lav:
Hvis man havner i en ulykke eller ved uhell med andre førere som også er forsikret, vil skyldfordelingen spille inn i forhold til eventuelle bonustap, skadehistorikk og økt forsikringspremie.
Hvis en annen fører av et kjøretøy med forsikring er skyld i skadene, vil man som regel ikke miste opparbeidet bonus eller få en negativ skadehistorikk.
Har føreren ikke gyldig forsikring eller hvis skadene oppstår uten at man har en ‘’gjerningsmann’’ med bilforsikring, vil man kunne måtte bruke egen forsikring.
Dermed kan man miste opparbeidet bonus eller opparbeide seg skadehistorikk, uavhengig av om skadene er selvforskyldt eller ikke.
Enkelte forsikringer dekker mindre skader fra andre mennesker til en viss grad, men det varierer mye fra selskap til selskap og skade til skade.
Skadehistorikk kan påvirke bilforsikringspremien både negativt og positivt. Man bør alltid strebe etter å ha en så plettfri vandel som mulig for å få lavest mulig forsikringspremie. Det er dessverre ikke alltid mulig - av og til må man faktisk bruke forsikringen.
I enkelte tilfeller kan man velge selv om man vil bruke forsikringen eller ikke. Dette gjelder ofte når det kommer til mindre skader som ikke krever umiddelbare reparasjoner som for eksempel steinsprut og bulker.
Noen ganger må man ta i bruk bilforsikringen enten man vil eller ikke. Dette gjelder ofte ved store kollisjoner, utforkjøringer eller motorhavari. Har man påført andres eiendeler skader med sitt kjøretøy, må man enten gjøre opp privat eller ta i bruk forsikringen.
Hvis man må bruke forsikringen til skader man har påført andres eiendeler eller andre personer, vil det påvirke forsikringspremien og skadehistorikken på lik linje med skader man har fått på eget kjøretøy.
Det er snakk om at det kommer et nytt skaderegister som registrerer skadehistorikk på kjøretøy med skader som overstiger 50 000 kroner. Dette gjør det lettere å kjøpe bruktbil, og kan i tillegg bidra til å redusere forsikringspremier på tryggere kjøretøy.
Det er flere faktorer som påvirker prisen på bilforsikring. Noen av disse er bilmerke, modell, kjørelengde, skadehistorikk, type forsikring, tilleggstjenester og egenandel. Det er den totale pakken som blir den endelige forsikringspremien.
Ja, men skader som oppstår som krever at du bruker forsikringen, vil bli belastet den som står registrert som eier av bilforsikringen bilen er registrert på. Det er fører som er ansvarlig for skader og kjøretøy, men det er din bilforsikring som blir belastet.
Gjennomsnittlig bilforsikringspremie i Norge ligger på rundt 1 500 kroner per måned. Hvis man ikke har opparbeidet seg bonus, er yngre, har skadehistorikk eller kjører et dyrere kjøretøy med toppkasko, vil forsikringspremien bli høyere. (Kilde, Sparebank1.no)
Det motsatte gjelder hvis man har plettfri skadehistorikk, full bonus, billig bil og ansvarsforsikring - da blir forsikringspremien lav.
I denne artikkelen